Import - Microsoft Dynamics NAV

U kunt deze koppeling gebruiken om direct op een Microsoft Dynamics NAV database te koppelen. Voorheen werd dit pakket Navision genoemd en ook daaruit kunen met deze koppeling gewoon gegevens gelezen worden.

Deze koppeling is getest met NAV2009 maar zal vrijwel zeker ook werken met oudere of nieuwere versies van dit pakket. Deze koppeling werkt alleen met een SQL-Server database. Gebruikt u dit pakket met een C/Side database dan kunt u één van de oudere Navision imports proberen.

Verbinding met de gegevens

U opent de connectie instellingen via het knopje administratie en kiest vervolgens uit het menu 'Selecteer'. U kunt dan de SQL server selecteren, aan moeten geven welke inloggegevens er gebruikt moeten worden en de betreffende database kiezen.


Natuurlijk zal uw toepassing rechten moeten hebben om verbinding met de database te maken. Welke gegevens u moet invullen en of de benodigde rechten er zijn kunt u navragen bij uw systeembeheerder.

Let op dat gebruikers binnen een SQL server apart dienen te worden aangemaakt en dus niet standaard dezelfde gebruikers binnen de SQL server dezelfde rechten hebben als binnen een domein. Meer informatie

Opties

Nadat uw verbinding is gemaakt kunt u nog een aantal opties instellen. U doet dit ook via het knopje bij administratie en vervolgens "Opties".

De volgende opties zijn beschikbaar:

  • Database versie
  • Administratie
  • Onderbouwingsfilter (eerste dimensie)
  • Cijfer type (Actueel of Budget)
  • Periode type (Maanden of Perioden vanuit de periodetabel)
  • Budget scenario
  • Grootboekrekeningen per administratie of globaal

     Meer Informatie

     Deze instelling kan soms nodig zijn wanneer er in de database voor is gekozen om een globaal rekeningschema te gebruiken dat voor alle administraties geld. Een systeembeheerder kan dit instellen in de tabel eigenschappen in de database door de key Applicatie instellingen - Gebruikers - Gebruikersinstellingen - DataPerCompany op 'No' te zetten.

  • Kostenplaats (Globale dimensie 1 of 2, of een zelf gekozen kostenplaats)
  • Onderbouwing (Globale dimensie 1 of 2, of een zelf gekozen kostenplaats)

Of en welke opties te kiezen zijn hangt af van de beschikbaarheid ervan in de database en de keuze van andere opties. Wanneer er geen administratie wordt gekozen kunnen er geen cijfers ingelezen worden. 

Aan de opties in het onderste vak hoeft u normaal gesproken geen wijzigingen aan te brengen. Soms kan de performance van de verbinding verbeterd worden door andere keuzen te maken. Is dat noodzakelijk dan zal uw systeembeheerder u daar eventueel mee kunnen helpen.


De optie Gegevens cumulatief / als stand importeren maakt het mogelijk om zonder de gehele historie te koppelen de juiste data (beginbalans) in te lezen. Dit heeft als voordeel dat als er periode in Visionplanner zijn dichtgezet, maar er wordt toch nog geboekt in deze perioden, deze boekingen in de eerst volgende periode wel worden meegenomen in de telling. 

Op deze manier zullen de waarden blijven aansluiten met de waarde uit de database. De import zal iets langzamer kunnen zijn als u deze optie aanzet.


Importeren

Nadat u de opties ingesteld heeft kunt u de perioden en rekeningen in uw administratie volgens de standaard Visionplanner import procedure kiezen. In de hulpfunctie (F1) van het programma of de handleiding van Visionplanner kunt u daar meer informatie over vinden. De handleiding kunt u downloaden vanaf deze pagina.

Aandachtpunten:

  • Boekingen op 'AFSLWVREK' zijn afsluitboekingen en deze worden niet meegenomen in Visionplanner.
  • Boekingen op 31 december om 23:59 zullen normaal ook afsluitende boekingen zijn en ook die worden in Visionplanner niet meegenomen.

 

U kunt met deze koppeling vanuit het Financieel overzicht en de tabellen in de dashboards doorzoomen op de in de database opgeslagen transacties. Daarnaast kunt u dan ook tabellen en grafieken rapporten uit uw eigen database rapporteren middels zelf samengestelde databasequery's, zie daarvoor: QueryManager